Jako przyszła mama zastanawiasz się, w jaki sposób zbilansować swoją dietę, by nic nie zaszkodziło maluszkowi? Porozmawiaj z lekarzem prowadzącym ciążę na temat nawyków żywnościowych, bądź przeczytaj ten artykuł.
Dieta przyszłych mam powinna być urozmaicona, a przede wszystkim bogata w witaminy i mikroelementy.
Należy pamiętać, że odpowiednia dieta wspomaga prawidłowy rozwój dziecka.
Ważne, by kobieta w odmiennym stanie zrezygnowała definitywnie z wszelkiego typu używek: nie wolno pić alkoholu, nie wolno palić papierosów i nie wolno zażywać narkotyków. One bardzo negatywnie wpływają na rozwój maluszka i z pewnością Tobie nie dodadzą zdrowia.
Jako przyszła mama musisz zrezygnować ze spożycia następujących produktów:
- unikaj picia kawy ( napój ten wypłukuje z organizmu głównie magnez i żelazo;
- unikaj nadmiaru soli ( przyczynia się do wzrostu nadciśnienia tętniczego);
- unikaj nadmiaru słodyczy ( prowadzi do otyłości i jej następstw w czasie ciąży);
-unikaj wątróbki ( zawiera zbyt dużą liczbę witaminy A, która może negatywnie wpływac na rozwój maluszka);
- unikaj surowych jaj ( mogą spowodować salmonellę);
- unikaj tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (prowadzi do otyłości i jej następstw w czasie ciąży);
- unikaj produktów zawierających cholesterol (prowadzi do otyłości i jej następstw w czasie ciąży);
- unikaj spożywania surowych ryb i mies ( grozi to listeriozą);
- unikaj produktów mlecznych w postaci serów pleśniowych i mleka niepasteryzowanego ( grozi to listeriozą);
- unikaj częstego spożycia szpinaku, szczawiu i rabarbaru( gdyż zawierają one szczawiany, które zakłócają przyswajanie wapnia przez nasz organizm ).
W I trymestrze dieta przyszłej mamy będzie się opierała głównie na spożyciu:
- tłuszczów roślinnych;
- ryb (gotowane lub smażone na oliwie z oliwek, najlepiej by były to ryby morskie) ;
- kasz;
- makaronów;
- płatków zbożowych;
- ciemnego pieczywa, bogatego w różne ziarna;
- warzyw;
- owoców;
- 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie.
W II trymestrze do dotychczasowych nawyków żywieniowych należy włączyć:
- produkty mleczne ( wapń jest budulcem kości, potrzebnym do wykształcenia się układu kostno-szkieletowego dziecka, jeśli zrezygnujemy całkowicie z nabiału, grozi nam wczesna osteoporoza);
- natkę pietruszki;
- kiełki ( zawierają żelazo);
- szczypior ( zawiera żelazo);
- rzeżucha (zawiera żelazo);
- produkty bogate w witaminę C;
- spożycie soków pomarańczowych lub porzeczkowych;
- w dalszym ciągu zrezygnuj ze szkodliwych dla Ciebie i dziecka produktów;
W III trymestrze należy zwiększyć spożycie białka, które obecne jest w :
- mięso, głównie szlachetne ( drób i mięso królicze);
- ryby;
- ser;
- masło;
- rośliny strączkowe( fasola, groszek, bób,soja, soczewica i ciecierzyca);
- warzywa;
- owoce;
Szczególną uwagę należy poświęcić diecie w 9 miesiącu ciąży. Powinna ona opierać się na daniach lekkostrawnych, bogatych w makaron, ryż i warzywa.
Czasem sama dieta nie wystarcza, więc zażywajmy witaminy, w celu uzupełnienia niedoboru mikroelementów. Pamiętajmy, że przyjmowanie zestawu witamin powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym nasza ciążę.
Droga przyszła mamo! Nie jadaj na mieście i nie spożywaj gotowych posiłków, zakupionych w markecie.
Pomyśl o rozwijającym się w Tobie maluszku i dla jego dobra pozostań na diecie!